Протести на поддръжници на крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро има в много градове

...
Протести на поддръжници на крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро има в много градове
Коментари Харесай

Напрежение в Бразилия: Протестите на поддръжници на Болсонаро са в различни градове

Протести на поддръжници на крайнодесния някогашен президент на Бразилия Жаир Болсонаро има в доста градове из цялата страна. Въпреки че ситуацията е краткотрайно овладяна, кореспондентът на Euronews Анелиз Боржез съобщава за продължаващо напрежение на различни точки, както в столицата Бразилия, по този начин и в огромните градове като Сао Паоло и Рио де Жанейро. Вижте прякото ѝ включване от бразилската столица. 

Този регион, който се намира сред постройките на Върховния съд, Президентския замък – който се намира зад мен и Конгреса на Бразилия, е изцяло отцепен от силите за сигурност. Достъпът сега е доста стеснен. Решението за това беше взето след ареста на близо 1500 души, които са упрекнати в нахлуването в тези здания на властта през уикенда. В понеделник полицията ескортира хиляди отвън столицата Бразилия. Също по този начин разваляше седящи митинги на поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро. Това се случваше съвсем в цялата страна.

Протестиращите не признават изборните резултати и започнаха да се събират към военни постове, да упорстват за намесата на армията и отстраняването на президента Луис Инасио Лула да Силва. Лула се върна тук в столицата малко, откакто започнаха тези безредици.

През целия ден в понеделник той работеше в президентския замък, беседва със своите министри, извика губернаторите на другите щати. Те го придружиха до Върховния съд, където той даде малко изказване. Той осъди остро случилото се, което назова тероризъм и даде обещание бързи и строги санкции за участниците в случилото се. Лула също по този начин добави, че редът е възобновен, само че това, което ние видяхме тук в понеделник, бяха още митинги, освен това из разнообразни градове в Бразилия – също и в Сао Паоло, който е най-големият град в страната.

Протести има и в Рио де Жанейро, които избухнаха точно след развалянето на седящите демонстрации. От тук нататък ще бъде доста мъчно за управляващите и органите на реда, тъй като става дума за едно надълбоко разединено общество. Обединяването на бразилците ще отнеме надалеч повече време от разчистването на това пространство след демонстрациите.

Анелиз Боржез от Бразилия за Euronews.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР